Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Μετακινούμενος πληθυσμός

Αρκετές είναι οι φορές που έχουμε παρατηρήσει πως είναι διαφορετική η μεταχείριση ανθρώπων διαφορετικών απο εμάς. Άλλες φορές ηθελημένα και άλλες πάλι χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος στόχος δημιουργούνται κατηγοριοποιήσεις σε βάρος ατόμων που προσπαθούν απλά για κάτι καλύτερο. Είτε στην καθημερινή μας ζωή είτε στο γυαλί θα το έχουμε προσέξει. Αν και ελάχιστος ο χρόνος που αφιερώνεται για αυτούς τους ανθρώπους -τους διαφορετικούς- στα δελτία ειδήσεων ή και γενικότερα σε εκπομπές, σίριαλ και ψυχαγωγικά προγράμματα ωστόσο πολύ σημαντικός για να διαπιστώσουμε την νοοτροπία του έθνους μας προς τα άτομα αυτά και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει. Πιο συγκεκριμένα θα μελετήσουμε την καθημερινή σειρά " Grey's anatomy" που η απήχηση της είναι μεγάλη και μια ομάδα γιατρών διαφορετικών εθνοτήτων, διαφορετικού πολιτισμού, χρώματος και θρησκείας ενώνονται για να σώζουν ζωές ανθρώπων. Χωρίς να δημιουργούνται προκαταλήψεις ανάμεσα τους επικοινωνούν μεταξύ τους και μάλιστα δημιουργείται και μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ανθρώπων όπου ο ένας είναι μαύρος και η άλλη είναι λευκή και κινέζα. Διαφορετικές κουλτούρες ενώνονται και συμβιώνουν αρμονικά θέλοντας να πετύχουν τον στόχο τους. Έτσι, θα λέγαμε ότι η κοινωνία μας την δέχτηκε και συνεχίζει να την παρακολουθεί με ευχαρίστηση (ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα νούμερα τηλεθέασης). Βέβαια, δεν ισχύει πάντοτε αυτό αφού παρακολουθώντας τα ενημερωτικά δελτία ειδήσεων θα διαπιστώσουμε πως μόνο καλοδεχούμενοι δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι από το έθνος μας το οποίο δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις. Απ'τη μια στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1 αστυνομικός κλέβει έναν Πακιστανό και μετά εξαφανίζεται χωρίς δισταγμό. Απ'την άλλη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου 200.000 παιδιά των μετακινούμενων πληθυσμών δεν γίνονται δεκτά στα δημόσια ελληνικά σχολεία και γι'αυτό ιδρύουν σχολεία οι ίδιοι προκειμένου να υπάρχει η στοιχειώδη μόρφωση. Μάλιστα, αυτή η είδηση σχολιάζεται κ απο 2 υπεύθυνους του σχολείου θέλοντας να τονίσουν οτι θεωρούνται άδικα επικίνδυνοι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι υποστήριξαν τους ανθρώπους αυτούς και τόνισαν την ρατσιστική στάση μας απέναντι τους.
Τέλος, αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης των Ελλήνων από τους Άγγλους δημοσιογράφους όπου αποκαλούν την Ελλάδα "τουαλέτα" τους Έλληνες "ομοφυλόφιλους" και τις Ελληνίδες "άσχημες με μουστάκι"
Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι τους και τι κατηγοριοποιήσεις που το ίδιο το έθνος προκαλεί χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή απλά αντιμετωπίζοντας τους ως ένα τμήμα του πολιτισμού μας χωρίς καμία διαφορά.


http://news.ert.gr/images/stories/immigrees.jp

http://www.citypress.gr/media/4607ff5462f4e6e03ed338947513214a.jpg

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

kali perigrafi. TOsxolio gia tous dimosiografous pou "pairnoun to meros tous" nomizw oti tha allaze an skeftosoun se poia thesi sti seira eidisewn erxontia afta ta reportaz, posa einai kai pws anaparagoun tis sxeseis eksousias