Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ο πόλεμος στο Ιράκ και η θέση της Ρωσίας 2









Η Ρωσία και ο πόλεμος στο Ιράκ
Το διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται από μια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Υπερισχύουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρωτόγνωρο, αφού μέχρι τώρα γνωρίζαμε ή καλύτερα παρατηρούσαμε ότι η πιο λογική κατάσταση μιας διεθνούς κοινωνίας είναι η ισορροπία δυνάμεων. Η Αμερική γνωρίζοντας ότι διαθέτει την δύναμη σε όλους τους τομείς δεν διστάζει να προκαλέσει πόλεμο προκειμένου να " αποκτήσει τα περισσότερα". Ο πόλεμος στο Ιράκ με τη σειρά του αποτελεί το λογικό επακόλουθο της σημερινής μονοπολυκής φύσης του διεθνούς συστήματος καθώς και το χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιούν την διεθνή πρωτοκαθεδρία τους. Η Ρωσία διατήρησε μια διαφοροποιημένη στάση απέναντι στα σχέδια του Λευκού Οίκου. Υπάρχει δηλαδή αντίθεση στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων. Απο τη μία οι ΗΠΑ θεωρούν το κράτος τους ανώτερο δηλαδή ότι υπερισχύουν των άλλων τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Επιδιώκουν να διαμορφώσουν όλους τους τομείς(οικονομικούς κυρίως) με ευνοϊκό τρόπο για τις ίδιες. Από την άλλη η Ρωσία η οποία κατακρίνει τον πόλεμο στο Ιράκ και διακρίνεται για το αντιπολεμικό κλίμα που διατήρησε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αμερική χτύπησε το κράτος του Ιράκ σε ένα ευαίσθητο σημείο του, στις ελλείψεις που είχε τότε. Πρότεινε σε αυτό να πουλήσει το πετρέλαιο του με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα ώστε να έχει την ευκαιρία να ζήσει με καλύτερες συνθήκες. Η μεσανατολική αυτή χώρα βρίσκεται σε άσχημi κατάσταση σε όλους τους τομείς παρόλο που αρκετά κράτη επιχείρησαν να της δώσουν ένα χέρι βοήθειας δίνοντας της χρήματα. Η Ρωσία με την σειρά της παίρνοντας φανερά το μέρος της δέχεται την παραγραφή των Ιρακινών χρεών κατά 65% θέλοντας να δείξει την συμπαράσταση της. Παραγράφονται δηλαδή τα 4,5 δις δολάρια του εξωτερικού χρέους του Ιράκ προς την Ρωσία και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και το υπόλοιπο 35% με αντάλλαγμα την συμμετοχή της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας.
Στον τύπο δημοσιεύτηκε η άποψη των Ρώσων πολιτών για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Παν ρωσικού Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης η πλειοψηφία των Ρώσων αποδοκιμάζει ton πόλεμο στο Ιράκ και κατηγορούν τς ΗΠΑ για την στρατιωτική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν τον πόλεμο στο Ιράκ έγκλημα κατά του Ιρακινού λαού, το 23% θεωρούν ότι οι μέθοδοι των Αμερικανών ήταν ασύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και μόνο το 4% συμφωνούν με τους χειρισμούς της Ουάσιγκτον.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι το αντιπολεμικό κλίμα των Ρώσων οφείλεται στο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο κρατών ήταν άνισες. Ακόμη, πιθανόν να εξηγείται και στο ότι η Ουάσιγκτον δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της Ρωσίας που αποτελούσε πριν απo μερικά χρόνια υπερδύναμη. Η Ρωσία επιδίωκε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος ή σωστότερα να μην δημιουργηθεί απο την αρχή πρόβλημα και όχι στην νίκη του Ιράκ που άλλωστε θα μπορούσε να το θέλει αφού υπήρχε μια εμφανής
" συμπάθεια".












1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Den katalavainw poios einai o stoxos tou arthrou. Mou kaneis mia periografi tou rolou tis Rwsia, kati pou tha perimena apo tous diehtnologous kai ksxnas to thema mas dhladi anaparastasi tou polemou sta MME. Pou einai i analysi tvn oswn mou perigrafeis? Pws oi efimerida i to site pou diavases gia na parousiaseis to thema sou anaparista to rolo tis Rwsias, tis deixnei ideologiki stiriksi i oxi kai me poious tropou?

Prepei na to ksnagrapseis (deadline mexri tin Paraskevi) me megalyteri prosokhi stin analysi. Diavase kai to kyrio anagnvsma tis ebdomadas apo to syllabus. EInai apo ton Io tis Elftherotypias. Tha se voithisei.